Warsztaty kulinarne "Jak gotować, żeby nie marnować"
warsztaty z Julianem Karewiczem - szefem kuchni, praktykiem i nauczycielem kuchni less waste.
30 marca 2020, Restauracja „Ziębówka”, Witów 304 a
W erze odpowiedzialnej i zrównoważonej turystyki nurt zero waste wydaje się być nieodłącznym elementem kuchni. Zero waste w dosłownym tłumaczeniu to „brak śmieci” i „brak marnowania”. To nie tylko styl życia ale również prowadzenia firmy tak aby generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska. Stworzenie gospodarki o obiegu zamkniętym, w którym używa się zasobów nawet często już przetworzonych i na pierwszy rzut oka odpadów to wyzwanie nie tylko dla szefa kuchni.
W roli mistrza less waste – Julian Karewicz w towarzystwie Moniki Jaźwiec, która „rozgryzie” śmieci czyli przedstawi prezentacje „Odpady kuchenne – jak to ugryźć „ i Karola Wagnera, który opowie „ Jak zarobić na śmieciach”.
Julian Karewicz - współautor książki „Przepisy i Opowieści” oraz autor bloga na www.kukbuk.com.pl. Uczy między innymi:
- jak bardzo efektywnie wykorzystać zasoby w kuchni
- jak kupować i gotować aby nie marnować
- jak wykorzystać produkty, nawet odpady aby zyskały drugie życie
Monika Jaźwiec - Prezes Zarządu TESKO Tatrzańska Komunalna Grupa Kapitałowa Sp. z o.o. i Członek Zarządu Krajowej Izby Gospodarki Odpadami. Kto jak nie ona wie najlepiej jak poradzić sobie ze śmieciami nie tylko w kuchni. Ujmując sprawę prościej: jak mniej wytworzyć, co poddać recyklingowi i w konsekwencji mniej zapłacić za wywóz czy utylizację tych, które zgodnie z prawem musimy w odpowiedni sposób zniszczyć.
Karol Wagner – menadżer z wieloletnim doświadczeniem w zarządzaniu obiektami hotelarskimi. Podpowie rozwiązania praktyczne: jak sobie radzić ze śmieciami, a nawet na nich zarobić. W jaki sposób zmniejszyć koszty gospodarowania śmieciami i oprócz ochrony środowiska przynieść zyski dla restauracji.
ZGŁOSZENIA i INFORMACJE: Tatrzańska Izba Gospodarcza, biuro@tig.zakopane.pl, tel. 182015911, 662612444
Koszt: 200,00 + vat ( 23%)