Warsztaty kulinarne dla młodzieży

25 października w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych odbyły się warsztaty kulinarne w ramach programu “Filet bez ości coraz częściej niech gości!” realizowanego przez Związek Zawodowy Centrum Narodowe Młodych Rolników i finansowanego z Funduszu Promocji Ryb.

Wzięło w nich udział 30 uczniów. Zajęcia prowadził Sylwester Lis – szef kuchni w restauracji Morskie Oko Bukovina Resort oraz Rafał Dorociuk – nauczyciel ZSHT.

Warsztaty w Zakopanem współorganizowała Tatrzańska Izba Gospodarcza.

Nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSHT Rafał Dorociuk poprowadził część teoretyczną na temat gospodarki rybnej w Polsce, najważniejszych gatunkach ryb wolnożyjących i hodowlanych, sposobów obróbki i zastosowań kulinarnych ryb oraz walorów zdrowotnych i zaleceń dotyczących spożycia.
Podczas części praktycznej, którą poprowadził szef kuchni Restauracji Morskie Oko w Hotelu Bukovina - Sylwester Lis, uczniowie poznali metody obróbki wstępnej jesiotra i pstrąga, wykonali wywary, esencje, puree i żele, z których następnie przygotowali dania do wspólnej degustacji:
  • pestaccio z pstrąga, żel z pomidora, concasse, sałatka
  • esencja i tatar z jesiotra, duszona szalotka
  • filet z pstrąga, krem z kopru włoskiego, risotto z cytryną, sałatka z cukinii
  • tortellini z jesiotra

Na zakończenie uczniowie rozwiązali krótkie testy podsumowujące i utrwalające zdobytą wiedzę, po których rozdano ufundowane przez organizatorów nagrody.
Joomla SEO by AceSEF