WYJAZD STUDYJNY w ramach projektu Smaki Podhala


 logo kwadrat 320x320 bez tlaW ramach wyjazdu i "dobrych praktyk" gościliśmy w Restauracji Chata Gieda w Zagórzanach gdzie uczestnicy projektu spotkali się z:
- przedstawicielami Lokalnej Grupy Działania Dolina Raby - Prezesem Krzysztofem Kwaterą i Natalią Cieśla, którzy wspólnie z paniami z Kół Gospodyń Wiejskich opowiedzieli o produktach lokalnych ze swojego regionu (rosole, podpłomykach z cebulą, chlebie żarnowym i innych przysmakach), najstarszej książce kucharskiej, Festiwalu Rosołu i innych inicjatywach LGD
- przedstawicielką Lokalnej Grupy Działania Gościniec 4 Żywiołów - Renatą Bukowską, która opowiedziała o tworzonym przez LGD z myślą o lokalnych wytwórcach i producentach - Inkubatorze Kuchennym
 
Była też okazja spróbowania zachwalanych potraw i lokalnych przysmaków - degustowaliśmy między innymi: rosół i chrzanówkę, białą kiełbasę w gotowanej kapuście, zrazy, kluski zbóje, chleb żarnowy ze smalcem, pieczone pierogi, podpłomyki z cebulą, paruchy z czekoladą i sosem karmelowym oraz naturalne soki owocowe
 
Podczas wizyty studyjnej zwiedziliśmy:
- drewniany gotycki kościół św. Leonarda w Lipnicy Murowanej - zabytek wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO
- czternastowieczny bastionowy zamek magnacki w Nowym Wiśniczu
 
Dla wszystkich zainteresowanych przesyłamy dane kontaktowe obu grup:
 
LGD Dolina Raby
tel.: 14 685 44 44
biuro@dolinaraby.pl
http://www.dolinaraby.pl
 
LGD Gościniec 4 Żywiołów
tel.: 33 843 62 18
lgd.gosciniec@gmail.com
http://gosciniec4zywiolow.pl
 
Na specjalne zaproszenie, już na zakończenie wyjazdu, odwiedziliśmy Karczmę Zadyma w Szaflarach, gdzie poczęstowano nas doskonałym piwem z Browaru Zadyma i pysznym chlebem własnego wypieku.
 
Wszystkim Państwu dziękujemy za wspólny wyjazd i mamy nadzieję, że był on okazją do zdobycia nowej wiedzy, poznania ciekawych smaków, nawiązania cennych kontaktów oraz integracji uczestników projektu Smaki Podhala.




partnerzy swiss fpds
Joomla SEO by AceSEF