KONFERENCJA PRASOWA Smaki Podhala


We wtorek 29 października 2013 o godzinie 11:00 w Hotelu***** Litwor przy ul. Krupówki 40 w Zakopanem odbyła się niezwykle udana konferencja prasowa promująca kulinarny projekt Smaki Podhala.

Przybyło ponad 40 osób – dziennikarzy, restauratorów i innych ważnych Gości szczególnie zainteresowanych turystyką kulinarną i promocją regionu Podtatrza.

Zaprezentowaliśmy projekt i nowy oryginalny produkt turystyczny – szlak kulinarny Smaki Podhala. Omówiliśmy jego cele i korzyści płynące z uczestnictwa. Opowiedzieliśmy o zasadach udziału, o planowanych działaniach i jeszcze raz zachęciliśmy do przesyłania zgłoszeń wszystkich restauratorów. Przedstawiliśmy też Kapitułę Projektu oddając głos każdemu z jej członków.
 
Na czele Kapituły stanął Wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, znany i ceniony szef kuchni Robert Sowa. W swojej wypowiedzi podkreślił przede wszystkim ogromne znaczenie jakości i oryginalności w gastronomii. Zachwalał podhalańskie specjały, zauważając jednocześnie potrzebę stworzenia grupy liderów wśród restauratorów, którzy wyznaczą poziom jakości i nowe kierunki rozwoju, ale też zagwarantują turystom doskonałe jedzenie i profesjonalną obsługę. Zachęcał wszystkich szefów kuchni do rozwijania się dzięki projektowi Smaki Podhala - podnoszenia kwalifikacji, poszerzania wiedzy i zdobywania nowych doświadczeń. Obiecał udzielić wskazówek i porad oraz podzielić się wiedzą na temat nowych technologii. Zaznaczył też ogromne znaczenie promocji w branży usługowej, a szczególnie w gastronomii i zachęcał do skorzystania z bezpłatnej reklamy w ramach projektu.
 
Executive Szef Kuchni w Bukovina Terma Hotel Spa Sylwester Lis zapewnił, że projekt wykreuje lokalną elitę kulinarną, a turysta z mapą szlaku Smaki Podhala w ręku, będzie wreszcie wiedział gdzie pójść aby zjeść charakterystyczne dla regionu potrawy, które będą smaczne, świeże i zdrowe. Zachęcał też lokalnych gastronomów do współpracy, dzielenia się doświadczeniami oraz do kuchennych eksperymentów i fuzji smaków.

Prezes Tatrzańsko-Beskidzkiej Spółdzielni Producentów Gazdowie Kazimierz Furczoń opowiedział o regionalnych produktach Podhala – o jagnięcinie, której wciąż zbyt dużo eksportujemy; o prawdziwym oscypku i tym, który można kupić przez cały rok w najdalszych krańcach Polski oraz o innych niedocenianych lokalnych i tradycyjnych wyrobach. Zachęcał restauratorów do zaopatrywania się u lokalnych producentów i obiecał pomoc w wyszukiwaniu odpowiednich miejsc i nawiązywaniu kontaktów.

Dyrektor Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych Stanisław Stachoń mówił o żywiołowym rozwoju gastronomii pod Tatrami ale też podkreślił potrzebę lepszej jakości, którą trzeba kreować, a niekiedy nawet wymuszać, ponieważ niestety rynek nie zrobi tego sam. Zaoferował również na potrzeby projektu profesjonalne zaplecze techniczne Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem.

Wiceprezes Stowarzyszenia Rozwoju Podtatrza (wcześniej Stowarzyszenie Oświatowego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Podtatrza) Krystyna Zabrzewska podkreśliła, że nie byłoby produktów lokalnych i tradycyjnych bez obszarów wiejskich, a miasto Zakopane i inne podhalańskie miejscowości turystyczne, dzięki rozwiniętej gastronomii, dają doskonałe możliwości na promocję i sprzedaż tych produktów.

Prezes Tatrzańskiej Izby Gospodarczej Agata Wojtowicz opowiedziała z najdrobniejszymi szczegółami o swoim autorskim projekcie Smaki Podhala i korzyściach z uczestnictwa w tej niezwykłej inicjatywie.

A nieco spóźniony Starosta Tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski na sam koniec spotkania podkreślił potrzebę promocji lokalnych produktów i zebrania w jednym folderze (na jednym szlaku) miejsc serwujących najlepszą podhalańską kuchnię, a następnie wymienił się z Robertem Sową ciekawymi gastronomicznymi anegdotami.
 
O lokalnej kuchni, jej genezie oraz najbardziej charakterystycznych produktach i potrawach opowiadała dr. Stanisława Trebunia-Staszel z Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej Wydziału Historycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Na koniec zapewniła, że oryginalny szlak kulinarny z pewnością uatrakcyjni cały region i przyciągnie turystów, którzy chętnie spróbują podhalańskich specjałów.
 
Bardzo cieszymy się z wysokiej frekwencji i zachęcamy do śledzenia dalszych losów naszego projektu. Już na początku listopada wyłonimy 30 ostatecznych uczestników. Przy wsparciu ekspertów i mistrzów kulinarnych, wykorzystując lokalne i tradycyjne produkty przygotują oni niezwykłe potrawy, które stworzą niepowtarzalny kulinarny szlak Smaki Podhala.

Honorowy patronat nad projektem Smaki Podhala objął Burmistrz Miasta Zakopane.

Zapraszamy na stronę www.smakipodhala.eu
Z podstrony http://smakipodhala.eu/logo-projektu można pobrać logotypy i banery w różnych rozmiarach.

Więcej o projekcie:
Ruszył projekt Smaki Podhala
Robert Sowa twarzą projektu Smaki Podhala
Projekt kulinarny Smaki Podhala

Zdjęcia z konferencji - KRONOS MEDIA




partnerzy swiss fpds
Joomla SEO by AceSEF