7/2013 NEWSLETTER TIG (październik)


1 października
SMAKI PODHALA – PROJEKT WYSTARTOWAŁ
Tatrzańska Izba Gospodarcza wspólnie ze Stowarzyszeniem Oświatowym na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Podtatrza rozpoczęły realizację kulinarnego projektu Smaki Podhala.
Powołana została Kapituła Projektu w składzie:
Andrzej Gąsienica-Makowski - Starosta Tatrzański
Robert Sowa - Wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
Sylwester Lis - Executive Szef Kuchni w Bukovina Terma Hotel Spa
Kazimierz Furczoń - Prezes Tatrzańsko-Beskidzkiej Spółdzielni Producentów Gazdowie
Stanisław Stachoń - Dyrektor Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych
Adam Nita - Dyrektor Podhalańskiego Oddziału Produkcyjnego Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita
Krystyna Zabrzewska - Wiceprezes Stowarzyszenia Oświatowego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Podtatrza
Agata Wojtowicz - Prezes Tatrzańskiej Izby Gospodarczej
Uruchomiliśmy stronę internetową: www.smakipodhala.eu
Rozpoczęła się także rekrutacja – przez cały październik zbieraliśmy zgłoszenia od serwujących kuchnię regionalną restauracji z gmin: Zakopane, Poronin, Biały Dunajec, Szaflary, Kościelisko, Bukowina Tatrzańska.
WSZYSTKIE informacje na temat projektu znajdą Państwo TUTAJ

3 października
PARK KULTUROWY – spotkanie z ekspertami
W Krakowskim Urzędzie Miasta odbyła się konferencja "Park kulturowy, jako metoda zarządzania przestrzenią". Na spotkaniu Zakopane reprezentowało aż 14 osób, między innymi: Przewodniczący Rady Miasta - Jerzy Zacharko, Miejski Konserwator Zabytków - Tamara Rzucidło, Przewodniczący Komisji Ekonomiki, Urbanistyki i Rozwoju – Maciej Rzankowski, pracownik Biura Prawnego Miasta Zakopane – Maciej Tokarz, Prezes Podhalańskiego Oddziału Towarzystwa Opieki nad Zabytkami – Agata Wolak, Prezes Tatrzańskiej Izby Gospodarczej – Agata Wojtowicz, Prezes Stowarzyszenia Zakopiańskie Perspektywy – Iwona Pawłowska,  Prezes Tatrzańskiej Izby Gospodarczej – Agata Wojtowicz. Organizatorami byli: Małopolska Okręgowa Izba Architektów RP oraz Fundacja Aktywnych Obywateli im. J. Dietla.
Więcej o spotkaniu piszemy TUTAJ

9 października
PARK KULTUROWY KRUPÓWKI – spotkanie konsultacyjne
Z reprezentującym Urząd Miasta Zakopane Michałem Tokarzem z Biura Prawnego spotkali się Prezes TIG Agata Wojtowicz, Wiceprezes Czesław Ślimak, Członek Zarządu TIG January Świerk oraz Prezes Stowarzyszenie Zakopiańskie Perspektywy Iwona Pawłowska. Pracowano nad projektem uchwały powołującej w Zakopanem Park Kulturowy Krupówki – przedstawiciele Izby i Stowarzyszenia przekazali swoje uwagi i propozycje Panu Tokarzowi oraz, w oficjalnym piśmie, burmistrzowi Zakopanego Januszowi Majchrowi.

10 października
SMAKI PODHALA - PROMOCJA
Ruszyła intensywna kampania promocyjna – umieściliśmy ogłoszenie w Tygodniku Podhalańskim, rozesłaliśmy informacje do wszystkich władz samorządowych gmin biorących udział w projekcie, poinformowaliśmy media, na stronach partnerów pojawiły się banery i zaproszenia. Natychmiast zaczęły spływać pierwsze zgłoszenia.
Banery i logotypy projektu można pobrać TUTAJ

14 października
SPOTKANIE z PREZYDENTEM ZERMATT
W Restauracji „Mała Szwajcaria” z prezydentem szwajcarskiej miejscowości Zermatt – Christophem Bürgin spotkali się burmistrzowie Zakopanego Janusz Majcher i Mariusz Koperski, przedstawiciele Zarządu Tatrzańskiej Izby Gospodarczej – Prezes Agata Wojtowicz, Wiceprezes Czesław Ślimak i Członek Zarządu January Świerk oraz Prezes Stowarzyszenia Zakopiańskie Perspektywy Iwona Pawłowska. Gość opowiadał przede wszystkim o Zermatt – alpejskim kurorcie narciarskim, jednym z najpopularniejszych miejsc wypoczynkowych w Szwajcarii, zamieszkiwanym przez około 5700 mieszkańców i szczycącym się aż 130 hotelami i 240 restauracjami. Co najbardziej charakterystyczne - Zermatt, ze względów ekologicznych, jest dostępny wyłącznie dla pojazdów napędzanych silnikami elektrycznymi. Zebrani wspólnie zastanawiali się nad ograniczeniem ruchu samochodowego w Zakopanem, stworzeniem miejskiego transportu i wprowadzeniem do ruchu pojazdów elektrycznych. Dyskutowano też na temat działalności bazy noclegowej, promocji miasta i umiejętnego wykorzystywania jego potencjału turystycznego. Prezydent Bürgin odpowiadał na liczne pytania, dzielił się swoimi doświadczeniami w zarządzaniu turystyczną miejscowością i doradzał.

15 października
SPOTKANIE z BURMISTRZAMI ZAKOPANEGO
Prezes TIG Agata Wojtowicz spotkała się z burmistrzem Januszem Majchrem w sprawie projektu Smaki Podhala. Burmistrz Miasta Zakopane objął honorowy patronat nad naszym projektem.
Spotkanie z wiceburmistrzem Mariuszem Koperskim dotyczyło zmian w organizacji corocznych Dni Zakopanego. Tatrzańska Izba Gospodarcza proponuje zmianę formuły  tego święta i przygotowanie oferty także dla turystów. Nasza propozycja na przyszły rok to projekt pt. Rodzinne Zakopane.

16 października
POSIEDZENIE ZARZĄDU TIG
Protokół z posiedzenia dostępny w biurze Izby.

23-25 październikanym
IV MIĘDZYNARODOWE FORUM GÓRSKIE
Przedstawiciele Zarządu TIG wzięli udział w tegorocznym Forum organizowanym przez członka Izby - Tatrzańską Agencję Rozwoju, Promocji i Kultury. W programie znalazły się niezwykle ciekawe prezentacje dotyczące problematyki obszarów górskich, w tym trzy panele tematyczne poświęcone kolejno infrastrukturze inżynierskiej, zagospodarowaniu przestrzennemu oraz stylowi życia, kapitałowi i człowiekowi na terenach górskich. W drugim dniu odbyła się konferencja „Pasterstwo Karpat” a trzeciego dnia uczestników forum zaproszono na wizytę studyjno-rekreacyjną.
Więcej o Forum TUTAJ

29 października
SMAKI PODHALA – KONFERENCJA PRASOWA
O godzinie 11:00 w Hotelu***** Litwor w Zakopanem odbyła się niezwykle udana konferencja prasowa promująca projekt Smaki Podhala. Przybyło ponad 40 osób – dziennikarzy, restauratorów i innych osób szczególnie zainteresowanych podhalańskimi produktami lokalnymi, turystyką kulinarną i promocją regionu.  Zaprezentowaliśmy szlak kulinarny Smaki Podhala – szczegółowo omówiliśmy zasady udziału w projekcie, jego cele i korzyści płynące z uczestnictwa, przedstawiliśmy planowane działania. Członkowie Kapituły opowiedzieli o sztuce kulinarnej, produktach tradycyjnych i zaprosili do przesyłania zgłoszeń. Robert Sowa szczególnie zachęcał wszystkich szefów kuchni do rozwijania się i promocji dzięki projektowi Smaki Podhala.
Więcej o konferencji prasowej można przeczytać TUTAJ
Joomla SEO by AceSEF